Sider

26/03/2025

Danske soldater i Svendborg

En af de fotografer, som udstillingen ”Besættelsen i billeder” gik tæt på, da den i sommer og sensommeren 2024 blev vist frem i Svendborg Museums mobile museum, Den Sorte Boks, var Svend Aage Andersen.

Svend Aage var bosat på et loftsværelse på adressen Frederiksgade 7 i Svendborg. Fra adressen havde han udsigt over til Kvægtorvet, hvor Jydsk Dragonregiment og 3. Feltartilleriregiment bl.a. opstaldede deres heste, da de fra oktober 1942 til den 29. august 1943 havde kvarter i byen.

Flere af hans billeder viser, at han ikke har ladet fotomulighederne fra sin bopæl gå til spilde. Da han i løbet af besættelsen blev ansat på Svendborg Rådhus, brugte han også sin adgang til rådhuset, når der skulle tages billeder, hvilket kan ses på hans billeder fra befrielsen.

Svend Aage Andersen var løst tilknyttet modstandsbevægelsen, hvor han hjalp med produktion af illegale blade og opbevaring af våben. Da han var husvagt i ejendommen, hvor han boede, havde han udgangstilladelse, der gjorde det muligt for ham at omgå spærretid og udgangsforbud.

Takket være Casper Holm fra Svendborg Lokalhistoriske Arkiv og Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum er det muligt at vise de nedenstående billeder taget af Svend Aage Andersen. En stor tak til dem for deres hjælp og imødekommenhed.

De nedenstående billeder viser danske soldater i Svendborg.

Danske Soldater til hest ved Kvægtorvet i Frederiksgade. Fotokilde: Svendborg Lokalhistoriske Arkiv.
Dansk feltartilleri og mandskab ved Kvægtorvet i Frederiksgade. Fotokilde: Svendborg Lokalhistoriske Arkiv.

Danske soldater på vagt ved Kvægtorvet i Svendborg. Svendborg Station anes i baggrunden. Fotokilde: Svendborg Lokalhistoriske Arkiv.
Danske Soldater på Svendborg Torv. Foto taget fra rådhuset. Fotokilde: Svendborg Lokalhistoriske Arkiv.
Danske Soldater ved Svendborg Badstue. Foto taget fra rådhuset. Fotokilde: Svendborg Lokalhistoriske Arkiv.
Danske soldater, heste og køretøjer ved Kvægtorvet i Frederiksgade. Fotokilde: Svendborg Lokalhistoriske Arkiv.