01/06/2022

Nedskydningen af Lawrence McMillan

Avisudklip. Sandsynligvis Fyens Tidende. Billedkilde: www.veterans.gc.ca
Det sidste fly allierede fly, der blev skudt ned af tyskerne i dansk luftrum var en Spitfire, der den 9. maj 1945 klokken cirka 17 blev skudt ned over Langelandsbæltet - ca. 1 sømil fra Spodsbjerg.

Den nedskudte Spitfire blev fløjet af den canadiske flight lieutenant Lawrence McMillan fra R.C.A.F. Sammen med en anden canadisk flight lieutenant, P.G. Wigle, der ligeledes fløj Spitfire, var de lettet på en rekognosceringsopgave over de danske farvande. Det kan læses i den rapport P.G. Wigle efterfølgende afgav, hvad der skete.
Lawrence McMillan. Billedkilde: www.veterans.gc.ca
I Langelandsbæltet får de to Spitfires øje på fire skibe, der sejler under naziflag og er på vej sydpå. De tre af skibene har sortklædte tropper ombord. De to fly dykker ned og flyver langs skibene i lav højde. Først til bagbord side, siden til styrbord side og tæt nok på til at P.G. Wigle kan aflæse navnet på det ene skib – ”Ubena”.

Kort efter eksploderer McMillans Spitfire. Da P.G. Wigle kigger bagud kan han se skud fra maskingeværer, der slår ned i vandet. Han hæver sit fly til sikker højde, men kan ikke få øje på nogle rester fra McMillans maskine. Efterfølgende sejler politiet fra Rudkøbing også ud i en motorbåd, for at undersøge stedet, men finder ikke andet end en olieplet på havoverfladen.
P.G. Wigles rapport. Billedkilde: www.veterans.gc.ca
Befrielsen havde på tidspunkt for nedskydningen været en realitet i flere dage. Tyskernes samlede overgivelse blev dog først underskrevet den 7. maj og trådte i kraft den 8. maj. Hvorfor McMillans Spitfire blev skudt ned melder historien ikke noget om. Måske de tyske skibe har følt sig truet af flyene, der kom tæt på? Måske har man ombord ikke været bevidst om den endelige overgivelse? Det er dog gætværk.
Ubena. Billedkilde: https://www.clydemaritime.co.uk
Et lille efterskrift. Det har været muligt at finde oplysninger om skibet ”Ubena”, der var med i konvojen. Skibet havde oprindeligt sejlet som fragt- og passagerskib ved Afrika, men var ved krigens begyndelse blevet taget i brug som depotskib for ubåde. 

Dets rolle ændrede sig i februar 1945, hvor det blev taget i brug som hospitalsskib. Her hjalp det mere end 27.000 flygtninge og soldater på flugt fra de fremadrykkende russiske tropper – primært til København. Her afleverer Ubena afleverer skibets sidste flygtningelast den 30. april.

Ubena var den 25. marts 1945 det sidste tyske skib, der forlod Danzig-Neufahrwasser. Her havde det mere end 4.000 personer med ombord. 

Lige efter krigen beslaglagde Englænderne beslaglagde det som krigsskade-erstatning i Travemünde senere i maj 1945, omdøbte det til H.M.S. Ken og tog det i brug som troppetransportskib i december 1945.