08/03/2023

Illegalt blad: Trods Alt

Det illegale blad Trods Alt udkom fra juli 1942 og frem til maj 1945, med et enkelt blad udsendt efter befrielsen. Bag Trods Alt stod kommunisterne i Odense.

Foruden de regulære udgaver, så udkom en stribe særnumre. Blandt andet blev Trods Alt udsendt dagligt under strejkerne i august 1943. Oplaget varierede mellem 800-4.000, i alt blev der inkl. særnumre udsendt omkring 85.000 eksemplarer.

Foruden Trods alt, så varetog DKP-gruppen bag også duplikering af Land og folk til Odense og den ene udgave af bladet Gnisten, der i februar 1943 blev udsendt i Svendborg.
Forside af særnummer fra 6. august 1943. Fotokilde: Frihedsmuseets Fotoarkiv
Flere af de involverede i Trods Alt blev i løbet af besættelsen taget af tyskerne, hvilket kostede dem livet.

Blandt dem var lærer Aksel Eiler Andersen, der i februar 1943 forlod Odense og tog til Esbjerg, hvor han ledede det illegale blad Vestjyden. Aksel Eiler Andersen blev arresteret af Gestapo den 9. oktober 1943 og overført til Vestre Fængsel. Her blev han sammen med to andre arresterede myrdet under en overførsel til Dagmarhus natten til den 5. december 1943. Dette skete som hævn for mordet på en tysk oversergent.

Harry Otto Hansen blev arresteret den 24. november 1944 og via Frøslevlejren deporteret til Neuengamme. Ham kom med Røde Kors-transporterne til Sverige, men døde den 11. maj 1945 af en kombination af dobbeltsidet lungebetændelse og dysenteri. Harry Otto Hansen ligger begravet ved Fredens Kirke i Skibhuskvarteret.

Jens Albert Andersen blev i efteråret 1942 anholdt og idømt 4 måneders fængsel for hans involvering i udgivelsen og distributionen af Trods Alt og Gnisten. Efter udtjent straf forlænger dommeren hans fængsling og overgiver ham til tyskerne, hvor han i en måned forhøres, før han bliver interneret i Horserød. Herfra kommer han til Stutthof, hvor han afgår ved døden den 25. januar 1944. Som dødsårsag oplyses hjernehindebetændelse/meningitis.

Læs mere:

Efter besættelsen blev der fremstillet og solgt sæt med kopier af løbesedler og blade, der i størrelse og format mindede en del om originalerne.

Kilder: Besættelsestidens illegale blade og bøger 1940-1945, besættelsestidensofre.dk, Thomas Clausen + Leif Larsen - De forvarede
Forside af Trods Alt maj 1943. Fotokilde: Besættelsestidensofre.dk