23/09/2023

Laurits Rasmussens papirer

Arolsen Archives' hjemmeside, der er det muligt, at søge efter dokumenter og papirer relateret til indsatte i de tyske koncentrationslejre. I dette opslag vises et uddrag af Laurits Rasmussens papirer.

Det er ikke alle, det er muligt at finde mange oplysninger om, men omvendt, så kan du også støde på eksempler, hvor det er imponerende, hvor megen information tyskerne havde. I de nedenstående papirer kan det blandt andet læses, at Laurits Rasmussen som barn havde et underbensbrud i 1910.

De nedenstående papirer er som sagt alle relateret til Laurits Rasmussen, der var en af de betjente, der blev arresteret i Odense den 19. september 1944. I Odense blev én betjent dræbt og fem døde senere i fangenskab.

Laurits Rasmussen tog turen fra internering i Odense, over Frøslevlejren og til Tyskland.

Under sit ophold i Buchenwald og Neuengamme skrev han dagbog i en lille notesbog, der i 1990 blev overdraget til Odense Stadsarkiv. Notesbogen blev for et par år siden digitaliseret og lagt op på Arkiv.dk. Den er et fascinerende og unikt dokument, der kan ses i sin helhed her.

Bemærk: Billederne kan forstørres ved at klikke på dem.
"Personalekort for indsat". Fotokilde: Arolsen Archives.
"Personalekort for indsat". Fotokilde: Arolsen Archives.
"Sygdomshistorik". Det kan ses, at Laurits Rasmussen to gange i december 1944 er blevet behandlet for erysipelas i ansigtet. Erysipelas er en betændelsestilstand i huden. Fotokilde: Arolsen Archives.
Bagsiden af kortet med "sygdomshistorik". Fotokilde: Arolsen Archives.
Bagside til det nedenstående arkivkort. Kortet er åbenbart genbrugt. Det fremgår en anden fanges navn overstreget og overskriften er "halvrunde nitter". Fotokilde: Arolsen Archives.
Arkivkort med ukendt formål. Der fremgår også en anden fanges navn overstreget på kort. Fotokilde: Arolsen Archives.
Oversigt over indhold af en pakke tilsendt fra Laurits Rasmussens kone. "Borderau" betyder en meget præcis indholdsoversigt. Fotokilde: Arolsen Archives.