20/09/2023

Tyske soldater på vej hjem

De nedenstående billeder er taget på Faaborgvej (hovedvejen mellem Svendborg og Faaborg) i Vester Åby i dagene efter befrielsen. Trods de lidt slørede billeder, så er motivet klart nok – tyske soldater på vej hjem.

Billederne blev taget af den dengang kun 13-årige Poul Knudsen, der tidligere i år døde i en alder af 90 år. Jeg har af hans søn Søren Egemar Knudsen fået lov til at bringe billederne her på siden.

Billederne er affotograferet fra lysbilleder og har med tiden fået en gul kulør. Sandsynligvis grundet kemikalierester fra fremkaldelsen.

Poul Knudsen boede på Strandvejen, der fører fra Fjellebroen op til Vester Åby, hvor den støder til Faaborgvej. Søren fortæller, at grundet hans fars alder og bopælen på landet, så var de ikke meget han så til krigen. Men han fortalte flere gange om overflyvninger af britiske fly, hvor han fra sit værelse på første sal tydeligt kunne se piloterne – og hvor uhyggeligt det var, når han fra Fjellebroen kunne se himlen være farvet orangerød pga. bombningerne i Tyskland.

Der hører ingen tekst til billederne, men soldaternes destination er med rimelig sikkerhed Faaborg. Herfra blev de tyske soldater sejlet med færgen til Mommark på Als, hvorfra de kunne forsætte deres færd til grænsen. Indskudt bemærket, så var færgeruten en art forløber til Bøjden-Fynshav.

Når jeg ser på billederne, så virker soldaterne ikke til at være særligt gamle. Så det kunne være et bud, at de kom fra Gymnastikhøjskolen i Ollerup, der i slutningen af krigen blev brugt som rekrutskole for store drenge og halvgamle mænd. Faaborgvej, som soldaterne går på, fører lige forbi Gymnastikhøjskolen. 

Under alle omstændigheder har de med stor sandsynlighed været igennem Ollerup, da de tyske soldater på Sydfyn blev beordret til at søge mod Faaborg over Ollerup.
Tyske soldater på Faaborgvej. Fotokilde: Poul Knudsen.
Tyske Soldater på Faaborgvej. Fotokilde: Poul Knudsen.
Tyske soldater på Faaborgvej. Fotokilde: Poul Knudsen.
Tyske soldater på Faaborgvej. Fotokilde: Poul Knudsen.
Kilder: Svendborghistorie.dk, Faaborg Lokalhistoriske Arkiv, Højskolehistorie, Horne Land Folkemindesamling.