11/10/2023

Sabotage mod Schous Sæbehus, Bogense

Den 21. august 1943 blev Schous Sæbehus i Bogense udsat for sabotage. Egentlig skulle sabotagen denne dag have været gået ud over den lokale fiskeeksportørs frysehus, men det var ikke muligt at få den fornødne tekniske assistance fra Odense.

Det følgende fra Bogense historie 4 forklarer baggrunden for sabotagen: "... den næste aktion blev rettet mod Schous Sæbehus, hvis kvindelige bestyrer handlede med tyskerne i et større omfang, end man brød sig om. 

Forretningen havde til hus i den del af Bogense Hotel, der vendte ud mod Adelgade, og det gik ud over de nærliggende ejendommes ruder, da modstandsfolkene sent om aftenen lørdag den 21. august 1943 sprængte sæbehuset i luften."

På Bogense Hotel var der indkvarteret tyske soldater, der efter nogle øjeblikkes panik, blandt andet endte med at kaste håndgranater ud på gaden. 

Flere Bogense-borgere blev såret, der blev tilkaldt forstærkninger fra Skovby-lejren og der blev i løbet af aftenen skudt i gaderne og flere Bogense-borgere fik tæsk af tyskerne. 

Det lokale politi tilkaldte forstærkning fra Odense, og først da de kom frem trak tyskerne sig tilbage ved 02-tiden.

Hændelsen udløste efterfølgende 3 dages generalstrejke i byen fra mandag til onsdag, inspireret af det der skete i Odense i de samme dage. I løbet af de dage var der enkelte hændelser, en tyskersympatitør fik knust en enkelt rude og et par tyskerpiger blev klippet.

Schous Sæbehus i Adelgade efter sabotagen den 21. august 1943. Fotokilde: Lokalhistorisk Arkiv i Bogense.
Kilder: Bogenses Historie 4, Hans Kirchhoff - Bogense, Assens, Fåborg og Kerteminde august 1943.