07/01/2023

Øjenvidneberetning: Aarup den 7. januar 1945

Forsiden af Fyens Stiftstidende den 8. januar 1945.
Den 7. januar 1945 angreb to amerikanske fly et passagertog, der befandt sig ved Aarup station. Angrebet kostede 14 dræbte og 31 sårede. Flere andre fynske tog blev også angrebet den dag. Blandt de, der oplevede angrebet var Edvard Paludan, der i 2000 sendte den nedenstående øjenvidneberetning til Lokalhistorisk Arkiv i Aarup.

Flyangreb på tog, Aarup primo jan 1945

Som 20-årig var jeg en af de første dage i januar 1945 med et af de få gennemgående tog på vej fra Aalborg til København, da toget ved Aarup station blev beskudt af allierede fly. Efter det første angreb, hvorunder toget hurtigt standsede i stationsområdets østende, kunne vi se, at de ville komme igen, og vi i min kupe, som var uskadte, sprang gennem vinduet ned på baneterrænet og løb sammen med mange andre væk, ud over markerne syd for baneområdet. Flyene kom nordfra i angreb, og de rettede sig især mod lokomotivet og den/de forreste vogne.

Da maskinerne var væk, vendte jeg og de andre passagerer tilbage til området ved toget. Jeg husker, at Jeg ville hente min bagage, men kun tøvende gik ind i af frygt for hvilket syn der kunne møde mig i form af døde eller kvæstede. Vognen var dog ikke ramt, men i den forreste del af toget var der mange både døde (vistnok ca. 10) og sårede.

Jeg husker ikke, hvor lang tid, jeg blot gik rundt ved toget, inden der kom læger fra det nærliggende hospital, som fik sat system i hjælpen. Vi uskadte blev bedt om (eller gik selv i gang med, jeg husker det ikke) at hjælpe sårede hen til en lille hytte på stationsområdet, hvor en læge visiterede. Jeg var med til at bære en dame, som var ramt i bagdelen, og Jeg husker, at jeg af chok/generthed var ude af stand til at fortælle lægen, hvor hun var ramt.

Bagefter ventede vi længe, Inden der kom et tog, som kunne føre os videre. I ventetiden rendte jeg på en skolekammerat, der havde en lommelærke med, og bød mig på en opstrammer, som sandelig faldt på et tørt sted.

Mærkeligt nok nåede vi til København sent samme aften.