10/01/2022

Minesprængningen af dampfærgen Rise

Det kommer næppe bag på nogen, at besættelsen havde civile ofre. Det kommer næppe heller bag på nogen, at disse til tider blev ofre for voldsomme omstændigheder - som da Dampfærgen Rise den 30. august 1940 løb på en engelsk mine. Rise var en af de to færger, der på det tidspunkt sejlede på ruten mellem Ærøskøbing og Svendborg.

I tiden op til ulykken var færgernes rute blevet ændret til at gå vest om Drejø. En halv times forlængelse af sejltiden, men det var blevet set, at et engelsk fly havde tømt sin last i vandet ved Tåsinge og man mente derfor, at der kunne være miner i området.

Man ændrede dog ruten tilbage til den normale efter 14 dage. Men fulgte det med en periode, hvor de to færger Rise og den større og nyere færge Ærø sejlede afsted samtidig, med Rise forrest, da den var den mindst værdifulde af de to færger. Da ingen uheld indtraf konkluderede man dog, at faren var drevet over, og de to færger begyndte igen, at følge hver deres sejlplan.

Der var dog miner.

Kl. 11.20 den 30. august 1940 løber Rise på en mine i farvandet Høje-Stene mellem Drejø og Avernakø, da den er på vej fra Svendborg til Ærøskøbing. Kort forinden havde færgen taget post ombord fra Hjortø.

Der var 21 personer om bord på færgen. Tililende skibe bringer døde og sårede til hospitalerne i Svendborg og Ærøskøbing. Af de 21 ombordværende er otte blevet dræbt, én dør senere af sine kvæstelser, yderligere tre bliver hårdt kvæstede og kun to slipper uskadte fra minesprængningen. Flere af de døde findes først i dagene, der følger. Blandt de døde er tre fra skibets besætning og en familie på fire.

Nyheden om færgens forlis trækker overskrifter i aviserne, man fornemmer dog, at der i dele af ordlyden i nyhedstelegrammet fra Ritzaus Bureau er blevet, ikke censureret, men snarere politiseret.

Den beklagelige ulykke viser, at de engelske flyvere fra at kaste deres miner på hovedsejlruterne til Østersøen. Nu er gået over til at nedkaste dem i sådanne indre danske farvande, der ene og alene benyttes af fredelig dansk handelsskibsfart og fiskeri.

I dag kan der på Ærøskøbing Havn ses en mindesten for de døde.

Jeg kan stærkt anbefale, at du lytter til podcasten om forliset, der kan findes hos Groths Lydforlag. I podcasten tales der med flere, der husker ulykken. Både pårørende og vidner. Optagelsen stammer fra 1990 og kan findes her.