11/02/2022

Grethe Eline Hansens hæfte

Jeg følger med stor interesse gruppen Besættelsen 1940-1945 på Facebook. Gruppen rummer et væld af interessante opslag med fortællinger og illustrationer fra besættelsen. 

For nylig havde et ældre opslag fundet vej til toppen af opslagene i gruppen. Opslaget rummede fire billeder af et hæfte fra Frøslevlejren, der var blevet lavet med hilsner fra andre indsatte. 

Jeg hæftede mig ved adressen på hæftets ejer: Skibhusvej 117, Odense. Følger du med her på Fyn under besættelsen, så vil du vide, at jeg er bosiddende i Skibhuskvarteret og flere gange har rundet historier her fra området. Derfor synes jeg naturligvis også, at opslaget var særdeles interessant. Jeg har været i kontakt med personen bag opslaget, der har været virkelig imødekommende i forhold til mine spørgsmål, som hun ikke bare har besvaret, men hun har også sendt mig billeder af samtlige hæftets 24 sider. Tak er virkelig kun et fattigt ord her. 

Hæftet har tilhørt Grethe Eline Hansen, der i marts 1945 blev taget af tyskerne for at have hjulpet med at distribuere illegale blade og siden endte i Frøslevlejren. 

Den viste side er side 15 i hæftet. Hæftet blev givet til Grethe af Jørgen Pedersen, der har lavet den fine illustration af hovedtårnet i Frøslevlejren i bunden af siden. Jørgen lavede efter sigende lignende hæfter til flere andre fanger i Frøslevlejren. 

Alfred Jørgen Pedersen, som var hans fulde navn, sad ifølge modstandsdatabasen i Frøslevlejren for almen illegal aktivitet og illegal presse. Han udgav i 1988 et hæfte med titlen ”En illegal dagbog 1944-45. Fra Vestre Fængsel og Frøslevlejren”. Som de fleste andre hilsener i hæftet, så har han også angivet datoen for sin anholdelse. 

Oven over hans hilsen, gemmer der sig en hilsen fra P. Holm – fulde navn Poul Ove Quaade Holm. Som Jørgen Pedersen, havde han også siddet i Vestre Fængsel før sin ankomst til Frøslevlejren – anholdt for almen illegal aktivitet i december 1944. 

Det øverste navn på siden, har jeg ikke kunnet tyde. Jeg kan godt se, at der står ”kriminalbetjent, København” og anholdelsesdatoen d. 19. september 1944 stemmer da også overens med den dato, hvor tyskerne slog til mod det danske politi. Men hvem der gemmer bag signaturen er mig stadig en gåde. 

Når jeg sidder og kigger på de 24 fotos af hæftets sider, så kan jeg også se mange lokale adresser. Både lokale i forhold til at være fra Odense, men også adresser her fra Skibhuskvarteret. De tilhørende navne skal jeg have kigget nærmere på. Det er virkelig fascinerende, at bladre fra side til side, og tænke over alle de historier, der gemmer sig bag navnene. 

Også Grethe Eline Hansens historie er jeg blevet nysgerrig på, og jeg håber, at jeg kan finde yderligere frem om den.