07/06/2023

Drama ved Geels Kro

Den nedenstående artikel stammer fra foreningen Odense 1940-45s nedlagte hjemmeside. Artiklen blev skrevet af Ann Amons. Odense 1940-45 gik i 2013 sammen med Historiecenter Beldringe om at skabe foreningen Besættelsesmuseum Fyn.
Overskrift fra Fyens Stiftstidende den 4. maj 1946. Fotokilde: Fyens Stiftstidende

Drama ved Geels Kro

Af Ann Ammons

Den 11. juli 1944 drager fem unge modstandsfolk af sted til en grusgrav nær Åsum for at holde en skydeøvelse. Hvad de ikke ved er, at grusgraven ejes af en familie med kontakter til Husmandsskolen. Sønnerne er stikkere for Gestapo, men når dog ikke at tilkalde tyskerne og øvelsen forløber som planlagt.

Modstandsfolkene glemmer dog en ladeanordning til et maskingevær, da de forlader grusgraven. Den følgende dag, den 12. juli, beslutter de sig for at vende tilbage til grusgraven for at finde den glemte ladeanordning. Det skal vise sig at blive en skæbnesvanger beslutning. 

Stikkerne får øje på de fem unge mænd – alle i alderen 18-21 år – og kontakter Gestapo, da de ser dem cykle mod Geels Kro. Gunnar Carlo Nielsen, Erik Giersing, Normann Grønvig Rasmussen, Poul Arne Andreasen og Hugo Hansen har netop sat sig til rette med en kop kaffe, da kroen bliver omringet af Gestapo.
De to stikkere var brødre fra gården Raagelund. Fotokilde: Fyens Stiftstidende 

Lederen af aktionen er den næstkommanderende ved Husmandsskolen, Erwin Müssener. Med sig har han blandt andre Poul Michael Hansen, bedre kendt som Poul Tysker. Uden at have undersøgt om de fem modstandsfolk vitterligt befinder sig på kroen, åbner tyskerne ild mod stedet.

Poul Tysker under påvisning ved Geels Kro i februar 1946. Fotokilde: Stadsarkivet

Gunnar Carlo Nielsen forsøger at undslippe gennem et vindue, men bliver ramt af Erwin Müsseners skud og er dræbt på stedet. Poul Tysker har placeret sig i grøften overfor kroen med et maskingevær. Idet Normann Grønvig Rasmussen flygter fra kroen, bliver han ramt i skulderen af skud. Han når dog at slippe væk. Erik Giersing og Poul Arne Andreasen er ikke så heldige.

De bliver begge ramt af skud. Erik Giersing bliver såret i benet og Poul Arne Andreasen rammes i underlivet. Hugo Hansen slipper uskadt fra ildkampen. Poul Tysker bliver også såret. Han rammes af skud i ansigtet, sandsynligvis affyret af Poul Arne Andreasen.

Erik Giersing overføres til sygehuset, hvor han ligger under tysk bevogtning. Dette forhindrer dog ikke at han dagen efter befries af sine modstandskammerater. Poul Arne Andreasen overføres til det tyske lazaret i Fredericia, hvor han ligger i 10 dage uden lægeligt tilsyn. Da han er rask nok, overføres han til forhør på Husmandsskolen, hvor han udsættes for tortur. Da dette forhør ikke giver noget resultat, bliver han sendt først til Frøslev-lejren og derfra videre til Neuengamme den 13. januar 1945.

Normann Grønvig Rasmussen flygter ud over markerne og får et lift med en vognmand. Men han bliver kort tid efter arresteret og overføres til Neuengamme på samme dato som Poul Arne Andreasen.

Hugo Hansen får også et lift med en vognmand, der skal til Odense med grøntsager. Han gemmer sig på ladet og da lastbilen kort efter støder på en tysk vejspærring, når han at springe af. Chaufføren samler ham op igen efter vejspærringen, hvorefter turen fortsætter mod Odense.

Hugo Hansen bliver også arresteret af tyskerne kort tid efter affæren ved Geels Kro. Under forhøret bukker Hugo Hansen under for presset og angiver sine tidligere kammerater. Da Gestapo har udnyttet al hans viden, sendes også han til Neuengamme. I øvrigt på samme dag som hans modstandskammerater fra ildkampen ved Geels Kro.

Efter befrielsen finder man Gunnar Carlo Nielsens lig på Seden Skydebane. Stedet udpeges præcist af Erwin Müssener, der efter krigens slutning er til påvisning på stedet. Müssener erkender at have skudt Gunnar Carlo Nielsen, men juridiske forhold gør, at han ikke bliver dømt for drabet.

De to brødre, der angav de fem modstandsfolk, blev efter befrielsen idømt 16 års fængsel.

I 1946 afslørede kong Christian d. X en mindesten ved Geels Kro.

Gunnar Carlo Nielsens kiste svøbt i Dannebrog. Fotokilde: Stadsarkivet