17/01/2022

Bankrøveriet i Ringe d. 9. oktober 1944

Der skete mange lyssky ting under besættelsen, og det blev ikke bedre efter det danske politi blev interneret i september i 1944. Både blandt modstandsfolk og tyske håndlangere var der eksempler på sortbørshandel og berigelseskriminalitet. Nogle såkaldte modstandsfolk var det mere af navn end af gavn, men der ville kunne skrives bøger om den del af besættelseshistorien, hvis der da ikke allerede er blevet det.

Da der d. 9 oktober 1944 kort før lukketid blev begået et bankrøveri i Banken for Ringe og Omegn var der folk fra Schalburgkorpset blandt røverne.

To unge mænd havde i Odense tilkaldt en hyrevogn og bedt chaufføren køre dem til Åsum. Da bilen nåede bygrænsen stak de en revolver i siden på chaufføren, bagbandt ham og placerede ham i bunden af bilen med et tæppe over sig. Den kaprede bil blev efterfølgende kørt til Ringe, hvor der ved ankomst til banken befandt sig seks unge mænd foruden den bagbundne chauffør.

Fem af de seks mænd gik herefter ind i banken bevæbnet med pistoler og håndgranater, mens den sidste blev i bilen og holdt motoren i gang. I banken befandt der sig fem kunder og fire ansatte, der blev låst inde og efterladt i bankens boks, da røverne forlod banken med 90.000 kr.
 
Røverne blev eftersat af lokale. Da røverne nåede til Nr. Lyndelse syd for Odense satte bilens generator ud og de måtte tage flugten over markerne. To af røverne blev fanget af forfølgerne, men det lykkedes den ene af dem at tage flugten, da bilen han blev transporteret i gjorde et holdt. Der kan kun gættes på, hvordan det er lykkedes de ubevæbnede forfølgere at overmande de bevæbnede røvere.

Vognmanden blev løst fra sine bånd af lokale fra Nr. Lyndelse, mens det tog 40 minutter at befri de ni, der befandt sig i bankens boks. Nøglen til boksen befandt i lommen på en ansat, og måtte files til, før den kunne komme ud gennem en luftskakt til boksen, hvor udenforstående kunne låse boksen op.

To af røverne tog flugten til København med 20.000 kr. af udbyttet. De sidste røvere fire var bosiddende i Odense. Efter fastgribelsen af den ene fortrød de resterende tre dog og placerede 41.000 af de stjålne kroner under musiktribunen i Kongens Have i Odense. Et anonymt opkaldt fortalte efterfølgende, hvor pengene kunne findes.

Hvordan sagen er blevet opklaret kan jeg ikke finde svar på, men to af røverne, Ernst Henry Christensen og Siegfried Herbert Olinsson fik deres domme sent i december 1944, hvor de begge blev idømt 16 års fængsel. De sidste fire fik deres domme i februar 1945, hvor de blev idømt henholdsvis 15, 15, 13 og 11 års fængsel.
Fyns Venstreblad d. 10. oktober 1944.
Ærø Venstreblad - Ærø Posten d. 28. december 1944
Fyns Venstreblad d. 12. oktober 1944.
Banken for Ringe og Omegn - udateret billede fra 1940'erne