Fotokilde: Stamps.dk |
Fotokilde: Stamps.dk |
Det ovenstående brev er sendt hjem af Børge Ejvang Nielsen. Børge var blandt de betjente i Odense, der den 19. september 1944 blev interneret af tyskerne.
Kære alle, jeg er meget ked af at jeg ikke hører fra jer, jeg har ikke modtaget brev siden november og pakke har jeg heller ikke faaet, send alle de pakker det er jer muligt, ??? med brød, bed Edith om at sende ogsaa. Jeg har det ellers godt nu, savner kun hilsen fra jer, Børge.
Flertallet af de odenseanske betjente blev først interneret på Jernbanegades Skole, og siden sendt til Frøslevlejren, hvorfra de med stop i Neuengamme blev sendt videre til Buchenwald.
I december blev en del af betjentene sendt videre til lejren Mühlberg. Her må Børge have været i blandt, da det var herfra, at nogle af betjentene af et par omgange blev sendt til Stalag IVG Lager 12 Park Meusdorf, hvorfra Børges brev er sendt.
Park Meusdorf var beliggende i udkanten af Leipzig, cirka 70 km. fra Mühlberg. I bogen "Fange i Buchenwalde" af Niels Hoe, der også var interneret som betjent, beskrives stedet således "...boede vi i et danseetablisement, efter sigende Europas største: Det hed Park Meusdorf og selv om der ikke længere dansedes i den festlige sal, som nu var degraderet til opholdsrum for fanger, var det dog et langt behageligere sted at bebo end dem vi tidligere havde levet i".
Det er værd at bemærke, at brevet er afsendt den 15. januar 1945, men først er poststemplet den 15. februar 1945. Måske et tegn på tingenes tilstand i Tyskland på det tidspunkt.
Børge Ejvang Nielsen kom retur til Frøslevlejren den 10. april 1945. Det må formodes, at han er kommet retur med med de hvide busser, der i marts og april 1945 evakuerede de danske betjente fra Buchenwald.
Hvordan og hvornår Børges hjemkomst er foregået vides ikke. Han kan være blevet frigivet fra Frøslevlejren, han kan være hoppet af det tog med ca. 1.000 danske betjente på vej til Sverige, der den 22. april 1945 gjorde holdt i Odense i halvanden time eller han kan være hjemkommet fra Sverige efter befrielsen.
Efter sin hjemkomst blev han en del af modstandsbevægelsen i Odenses 1. kompagni, 4. deling, 6. gruppe.
Det eneste billede, der findes fra interneringen af Odense politi den 19. september 1944. Billedkilde: Stadsarkivet. |