09/11/2022

Asylgade, den 19. august 1943

Fotokilde: Odense Bys Museer.
Det ovenstående billede viser en ophidset folkemængde, der er ved at vælte en politibil i Asylgade i Odense den 19. august 1943, lige ud for Vindegade.

Billedet er om noget blevet billedet på augustoprøret og har bl.a. været brugt som forsidebillede på bøger som ”Hektiske augustdage” af Carlo V. Hansen og ”Augustoprøret 1943” Simon Kratholm Ankjærgaard. Det blev taget af pressefotograf Eduard Christoffersen, der tog flere billeder af situationen, som er knap så kendte.

De nedenstående fotos fra billedserien viser lidt af forløbet omkring situationen. Således er politiet endnu ikke tilstede i motivet på det første billede. På det kendte billede står en enkelt betjent midt i folkemængden, mens flere kommer løbende til i baggrunden.

På de andre billeder kan man se en betjent fastholde en ung mand, og hvordan folkemængden virker til at blive holdt tilbage på Vindegade. Den fastholdte mand er umiddelbart den samme som ham, der har fat i bagskærmen og på et af de andre billeder står ved for gaaende-skiltet. Det er også værd at bemærke den større politivogn i baggrunden.

Situationen er omtalt i Poul Verner Nielsens bog "Jeg var kz-fange".

"…demonstrationen forsatte forbi banegården og op ad Nørregade. Under marchen gennem byens centrum var menneskemængden vokset som en lavine, og demonstrationstoget havde efterhånden godt en halv kilometers længde.

Alt forløb i nogenlunde ro og orde, indtil fortroppen nåede frem til Odense Slot. Der hvor Nørregade og Asylgade mødes, stod en større politistyrke, og styrkens chef havde fået den vanvittige idé, at nu skulle denne spontane og ulovlige demonstration stoppes.

Betjentene hamrede løs på demonstrationens fortrop med deres stave, men bagtroppen, som endnu ikke var nået om hjørnet og ind i Nørregade og derfor ikke kunne se, hvad der foregik oppe foran, masede på for at komme frem.

Det hele endte i et forfærdeligt kaos. Nogle løb bagom betjentene og væltede en gammel politibil, som var stillet på tværs i Asylgade. Andre blev trængt ind i Kongens Have, og der var store menneskemasser både i og foran banegården.
"
Fotokilde: Frihedsmuseet.
Set fra Vindegade. Fotokilde: Odense Bys Museer.
Fotokilde: Odense Bys Museer.
Set fra Vindegade. Fotokilde: Odense Bys Museer.
Fotokilde: Odense Bys Museer.